Beste kwaliteit ‒ Verkoop via dealers ‒ Korte levertijden
Dealers
ALGEMENE VOORWAARDEN

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke tot stand gekomen verkoop van producten.

Daarnaast geleden de algemene voorwaarden voor de dealer-webshop op www.shop.bp-online.com.


§ 1 Toepassing

1. De Standaardvoorwaarden gelden uitsluitend voor kooplieden. De onderstaande algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten en leveringen die via de webshop shop.bp-online.com tot stand komen met Bierbaum Proenen GmbH & Co. KG, im carré domstrasse, Domstraße 55-73, 50668 Köln, Duitsland (hierna te noemen "BP"). BP is de contractpartij voor alle bestellingen die via de webshop shop.bp-online.com worden gedaan. Bestellingen worden alleen uitgevoerd in gebruikelijke hoeveelheden.

2. Op alle leveringen en prestaties van Verkoper zijn uitsluitend de hierna genoemde Standaardvoorwaarden van de Duitse Kledingindustrie [‘Einheitsbedingungen der deutschen Bekleidungsindustrie’] van toepassing. Verkoper sluit de toepasselijkheid van Algemene Leveringsvoorwaarden van Koper uit, tenzij deze nadrukkelijk en schriftelijk door Verkoper zijn aanvaard. Dit geldt ook als Verkoper de prestaties zonder voorbehoud uitvoert, onverminderd andersluidende voorwaarden die afwijken van voornoemde Eenheidsvoorwaarden.


§ 2 Plaats van handeling, levering en afname

1. Plaats van handeling voor alle prestaties op grond van de leveringsovereenkomst is de plaats van vestiging van Verkoper.

2. Goederen worden geleverd af fabriek in Duitsland. Deze verzendkosten zijn voor rekening van Koper. Koper kan de transporteur bepalen. De goederen dienen onverzekerd te worden verzonden. Er kan worden overeengekomen vooraf bericht van levering te verzenden.

3. Verpakkingskosten voor speciale verpakkingen zijn voor rekening van Koper.

4. Gesorteerde zendingen en deelzendingen die om verkoopredenen combinaties bevatten, dienen tijdig te geschieden en vooraf te worden aangekondigd. Ongesorteerde zendingen zijn slechts met toestemming van Koper toegestaan.

5. Indien Koper ervoor verantwoordelijk is dat de afname niet tijdig plaatsvindt, is Verkoper gerechtigd na het verlenen van een nadere termijn van 12 dagen het verschuldigde bedrag in rekening te brengen, uit de overeenkomst terug te treden dan wel schadevergoeding te eisen.


§ 3 Bevoegde rechtbank

Geschillen (ook geschillen inzake wissels en cheques) worden naar keus van de klager voorgelegd aan de bevoegde rechtbank in de plaats van vestiging van een van de partijen. De klager heeft tevens het recht om een zaak aan te spannen bij de bevoegde rechtbank in de plaats van vestiging van de branche- of kartelorganisatie van Verkoper (Keulen, Duitsland). Jurisdictie heeft de rechtbank waarbij de zaak het eerst is aangespannen.


§ 4 Inhoud van de overeenkomst

1. De goederen worden op een vastgesteld tijdstip geleverd (op werkdagen of in een bepaalde kalenderweek). Alle verkoopovereenkomsten worden slechts voor een bepaalde hoeveelheid, artikelen, kwaliteit en tegen vaste prijzen aangegaan. Hieraan zijn beide partijen gebonden. Commissiehandel is niet toegestaan.

2. Verzamelorders zijn toegestaan en moeten bij het sluiten van de overeenkomst tot een bepaalde periode worden beperkt. De afnameperiode mag maximaal 12 maanden bedragen.


§ 5 Onderbreking van de levering

1. Bij overmacht, arbeidsconflicten en overige bedrijfsstoringen buiten de schuld van Verkoper die langer dan een week hebben geduurd of naar verwachting zullen duren, wordt de leveringstermijn resp. de afnametermijn automatisch met de periode van vertraging verlengd met een maximum van 5 weken. Een verlenging is slechts mogelijk indien de andere partij onmiddellijk in kennis is gesteld van de reden van vertraging zodra duidelijk is geworden dat de afgesproken termijn niet nagekomen kan worden.

2. Indien de goederen in de gevallen, bedoeld in lid 1, niet binnen de verlengde termijn geleverd resp. afgenomen kunnen worden, kan de wederpartij na afloop van een naleveringstermijn van 12 kalenderdagen uit de overeenkomst terugtreden.

3. In de gevallen, bedoeld in lid 1, bestaat geen recht op schadevergoeding indien de betreffende contractpartij aan zijn verplichtingen krachtens lid 1 heeft voldaan.


§ 6 Naleveringstermijn

1. Nadat de leveringstermijn is verstreken, treedt automatisch een naleveringstermijn van 12 dagen in werking. Na het verstrijken van deze naleveringstermijn kan Koper met een schriftelijke verklaring uit de overeenkomst terugtreden. Indien Koper aanspraak wil maken op schadevergoeding in plaats van op de prestatie, dient hij Verkoper na het verstrijken van de overeengekomen leveringstermijn schriftelijk een termijn van 4 weken te stellen. De wettelijke regelingen inzake verzuim zonder ingebrekestelling (art. 281 lid 2, art. 323 lid 2 BGB [Duits burgerlijk wetboek] blijven onverlet.

2. Voor voorraadartikelen die verzendklaar zijn en voor NOS-goederen (‘Neverout- of-Stock’) bedraagt de naleveringstermijn 5 werkdagen. Bij niet-levering dient Koper onmiddellijk in kennis te worden gesteld. Voor het overige is lid 1 van toepassing.

3. Aanspraken van Koper wegens vertraagde levering zijn uitgesloten voordat de naleveringstermijn is verstreken en voor zover deze niet strijdig zijn met § 8, lid 2 en 3.


§ 7 Klachten

1. Zichtbare gebreken dienen uiterlijk binnen 12 kalenderdagen na ontvangst van de goederen bij Verkoper te worden gereclameerd. Verborgen gebreken moet Koper direct na vaststelling bij Verkoper reclameren.

2. Reclames zijn uitgesloten indien in de geleverde goederen is geknipt of ze op een andere manier zijn bewerkt.

3. Geringe, technisch onvermijdelijke afwijkingen in kwaliteit, kleur, breedte, gewicht, afwerking of design kunnen niet worden gereclameerd. Dit geldt ook voor in de handel gebruikelijke afwijkingen, tenzij Verkoper schriftelijk heeft verklaard dat levering conform het monster plaatsvindt.

4. In geval van een gegronde klacht over gebreken heeft Koper – naar keuze van Verkoper – het recht op herstel van de gebreken of levering van een vervangend artikel zonder gebreken binnen 12 kalenderdagen na ontvangst van het geretourneerde artikel. In dit geval zijn de transportkosten voor rekening van Verkoper. Slaagt Verkoper hier niet in, dan is Koper slechts gerechtigd het aankoopbedrag te reduceren of uit de overeenkomst terug te treden, tenzij § 8, lid 2 en 3, van toepassing is.

5.Het retourneren van een aankoop, vanwege een gebrek, geeft recht op terugbetaling van het aankoopbedrag en deze geschied zodra de koper het bewijs van retourzending overhandigd. Bewijs van retourzending kan zijn een verzendbewijs van de post of van een ander transportbedrijf. Hierbij is de verkoper verantwoordelijk voor de verzendkosten van de retourlevering.

6.Als de aankoop, op het moment van koop, al defect is, dan geldt het garantierecht voor een volledig jaar.

7. Indien gebreken niet binnen de gestelde termijn worden gereclameerd, wordt het goed geacht deugdelijk te zijn geleverd en aanvaard.


§ 8 Schadevergoeding

1. Het recht van Koper op schadevergoeding is uitgesloten, tenzij andersluidende voorwaarden zijn overeengekomen.

2. De bovenstaande uitsluiting geldt niet ingeval van aansprakelijkheid conform de Duitse wet inzake productaansprakelijkheid, opzet, grove nalatigheid door eigenaren, wettelijke vertegenwoordigers en leidinggevenden, fraude, niet-nakoming van een verstrekte garantie, schade door schuld aan leven, lichaam en gezondheid of door niet-nakoming van wezenlijke contractuele verplichtingen; wezenlijke contractuele verplichtingen zijn verplichtingen waarvan de nakoming noodzakelijk is voor het bereiken van het doel van de overeenkomst en waar Koper op kan vertrouwen dat deze nagekomen worden. Schadevergoeding als gevolg van inbreuk op wezenlijke contractuele verplichtingen is echter beperkt tot normale en redelijkerwijs te verwachten schadegevallen, voor zover geen sprake is van een ander geval dan in lid 1 genoemd.

3. Een garantieverklaring moet op een duurzame wijze aan de consument ter beschikking worden gesteld. De garantie geldt naast de wettelijke garantierechten, het gebruik van deze rechten is gratis.

4. Voornoemde regelingen betekenen geen verandering van de bewijslast ten nadele van Koper.


§ 9 Betaling

1. De factuur wordt opgesteld op de dag van levering resp. de dag waarop de goederen beschikbaar zijn. De betalingstermijn kan principieel niet worden uitgesteld (valutering).

2. Facturen worden betaald:

  • binnen 10 dagen na factuurdatum en verzending van de goederen met een betalingskorting van 3% per automatische incasso;
  • binnen 10 dagen na factuurdatum en verzending van de goederen met een betalingskorting van 2%;
  • binnen 30 dagen netto na factuurdatum en verzending van de goederen.

3. Indien Verkoper een wissel aanvaart in plaats van contant geld, een cheque of bancaire overschrijving, wordt bij het incasseren van de wissel na de nettobetalingstermijn van 31 dagen na factuurdatum en verzending van de goederen een toeslag van 1% van het bedrag van de wissel in rekening gebracht.

Factuurdatum
te betalen per automatische incasso met een betalingskorting van 3% op
te betalen met overschhrijving met een betalingskorting van 2% op
netto te betalen met overschrijving op
1 - 10 van een maand
15e van dezelfde maand
15e van dezelfde maand
5 van de daaropvolgende maand
11 - 20 van een maand
25e van dezelfde maand
25e van dezelfde maand
15e van de daaropvolgende maand
21 - einde van een maand
5e van dezelfde maand
5e van de daaropvolgende maand
25e van de daaropvolgende maand

4. In plaats van de voorgaande regeling kan ook de regeling volgens bovenstaande tabel worden overeengekomen, voor zover Koper zich hieraan voor een periode van minimaal 12 maanden bindt. Hierop zijn eveneens lid 1-3 van toepassing.

5. Wijzigingen op deze regeling dienen 3 maanden vooraf te worden aangekondigd.

6. Betalingen dienen steeds ter vereffening van de oudste openstaande factuur, vermeerderd met rente wegens te laten betaling.

7. Bepalend voor de tijdigheid van de betaling is de dag waarop het bedrag wordt bijgeschreven op de bankrekening van Verkoper. Bij een bancaire overschrijving geldt de dag voorafgaand aan de dag waarop de bank van Verkoper het bedrag heeft bijgeschreven als dag waarop de factuur is betaald.


§ 10 Betaling na verstrijken van de betalingstermijn

1. Ingeval de factuur na het verstrijken van de betalingstermijn wordt voldaan, wordt rente ter hoogte van 9% boven de basisrente in de zin van § 247 van het Duits burgerlijk wetboek [BGB] berekend. Voor het overige geldt § 288 BGB.

2. Verkoper is niet gehouden leververplichtingen uit welke lopende overeenkomst dan ook na te komen voordat openstaande facturen inclusief rente zijn voldaan, onder voorbehoud van schade wegens vertraging.

3. Ingeval van een belangrijke verslechtering van de financiële positie van Koper, zoals een dreigende betalingsonmacht of een betalingsachterstand, kan Verkoper voor nog uitstaande leveringsovereenkomsten die op dezelfde juridische relatie gebaseerd zijn weigeren om de prestatie na te komen dan wel na het verlenen van een nadere termijn van 12 kalenderdagen uit deze overeenkomsten terugtreden. Voor het overige geldt § 321 BGB. Dit laat onverlet § 119 van de Duitse faillissementswet [InsO].


§ 11 Verrekenen en achterhouden openstaande facturen

1. Het verrekenen met en achterhouden van openstaande factuurbedragen is uitsluitend toegestaan bij onbestreden of rechtskrachtig vastgestelde vorderingen en voor zover er geen aanspraken op schadevergoeding bestaan de nauw samenhangen met de aanspraak van Koper op een deugdelijke naleving van de overeenkomst.


§ 12 Eigendomsvoorbehoud

1. Goederen blijven volledig eigendom van Verkoper totdat alle vorderingen die voortvloeien uit de levering van goederen gedurende de gehele periode dat sprake is van een zakelijke relatie volledig zijn betaald. Dit geld tevens voor nevenvorderingen, aanspraken op schadevergoeding, het innen van cheques en het incasseren van wissels. Het eigendomsvoorbehoud blijft ook bestaan ingeval afzonderlijke vorderingen van Verkoper in een lopende factuur zijn opgenomen en het saldo is herberekend en erkend.

2. Indien de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen door Koper tot een nieuw roerend goed worden samengevoegd, vermengd of verwerkt, ontstaan hieruit voor Verkoper geen verplichtingen. Door de samenvoeging, vermenging of verwerking verwerft Koper krachtens §§ 947 en verdere artikelen van het BGB niet het eigendom van het nieuwe goed. Bij de samenvoeging, vermenging of verwerking met een goed dat geen eigendom van Verkoper is, verwerft Verkoper mede-eigendom aan het nieuwe goed voor een evenredig deel van de factuurwaarde van het onder eigendomsvoorbehoud geleverde goed in verhouding tot de totale waarde.

3. Ingeval de transacties tussen Verkoper en Koper via een centrale instantie middels een garantstelling (delcredere) worden afgehandeld, draagt Verkoper het eigendom bij verzending van de goederen over aan de centrale instantie onder voorwaarde dat het aankoopbedrag door de centrale instantie wordt voldaan. Koper wordt pas van zijn betalingsverplichting ontslagen wanneer de centrale instantie heeft betaald.

4. Koper is slechts gerechtigd de goederen door te verkopen of verder te verwerken indien hij de hierna volgende bepalingen in acht neemt.

4a. Koper mag de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen slechts verkopen of verwerken binnen het kader van een rechtmatige handelsuitoefening en voor zover zijn financiële positie daardoor niet duurzaam verslechtert.

4b. Koper doet hierbij afstand van de vordering, inclusief eventuele saldovorderingen, aan Verkoper met alle hieraan gerelateerde rechten die voortvloeien uit het doorverkopen van de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen. Verkoper aanvaardt de overgedragen vordering.

4c. Ingeval de goederen zijn samengevoegd, vermengd of verwerkt en Verkoper mede-eigendom ter hoogte van de factuurwaarde heeft verworven, heeft hij recht op de koopprijsvordering in evenredige verhouding tot de waarde van zijn rechten op het goed.

4d. Indien Koper de vordering in het kader van factoring verkoopt, doet Koper afstand van de vordering jegens de factoringinstelling aan Verkoper en zal Koper het deel van de verkoopopbrengst dat in evenredige verhouding staat tot de waarde van de rechten van Verkoper op het goed aan Verkoper afdragen. Koper is gehouden de factoringinstelling in kennis te stellen van de overgedragen vordering ingeval van een betalingsachterstand van meer dan 10 dagen na factuurdatum of indien zijn financiële positie aanzienlijk verslechtert. Verkoper aanvaardt de overgedragen vordering.+

4e. Zolang Koper zijn betalingsverplichtingen nakomt, is hij gemachtigd de overgedragen vorderingen te incasseren. De incassomachtiging vervalt indien Koper achterstallig is in de betaling of indien de financiële positie van Koper aanzienlijk verslechtert. In het onderhavige geval zal Verkoper door Koper worden gemachtigd de afnemer van de overgedragen vordering in kennis te stellen en de vordering zelf te incasseren. Om incassering van de overgedragen vordering mogelijk te maken, zal Koper de noodzakelijke gegevens verstrekken en toestaan dat deze gegevens worden gecontroleerd. In het bijzonder dient Koper aan Verkoper op diens verzoek een exacte opsomming van de hem toekomende vorderingen te verstrekken die is voorzien van de namen en adressen van de afnemers, de hoogte van de afzonderlijke vorderingen, de factuurdatum etc.

5. Ingeval de waarde van de voor Verkoper gestelde zekerheden meer dan 10% van de totale vorderingen bedraagt, is Verkoper op verzoek van Koper gehouden gestelde zekerheden naar keus vrij te geven.

6. Verpanding of een pandrecht op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen resp. de overgedragen vorderingen is niet toegestaan. Verkoper dient onmiddellijk in kennis te worden gesteld van een beslaglegging onder vermelding van de naam van de pandhouder.

7. Ingeval Verkoper zijn eigendomsvoorbehoud uitoefent en het geleverde goed terugneemt, is hierbij niet automatisch spraken van terugtreding uit de overeenkomst. Verkoper kan zich door onderhandse verkoop van de teruggenomen goederen schadeloosstellen.

8. Koper slaat de onder voorbehoud geleverde goederen kosteloos voor Verkoper op. Koper dient de goederen op gebruikelijke wijze te verzekeren tegen normale gevaren, zoals brand, diefstal en waterschade. Koper doet hiermee afstand van aanspraken op vergoeding van schade uit bovengenoemde gevallen door verzekeringsmaatschappijen of andere partijen, waarop hij recht zou hebben, en draagt deze over aan Verkoper ter hoogte van de factuurwaarde van de goederen. Verkoper aanvaardt de overdracht.

9. Alle vorderingen en rechten op grond van het eigendomsvoorbehoud op alle in deze Algemene Leveringsvoorwaarden vastgelegde bijzondere gevallen blijven bestaan totdat alle eventuele verplichtingen (cheque, wissel) die Verkoper in het belang van Koper is aangegaan zijn nagekomen. Het is Koper ingeval van lid 1 in beginsel toegestaan uitstaande vorderingen door middel van factoring te innen. Voordat hij echter dergelijke verplichtingen aangaat, dient hij Verkoper hierover in kennis te stellen.


§ 13 Toepasselijk recht

Op deze Algemene Leveringsvoorwaarden is uitsluitend het recht van de Bondsrepubliek Duitsland van toepassing. Het verdrag van de Verenigde Naties inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken van 11 april 1980 is uitgesloten.

De Standaardvoorwaarden van de kledingindustrie in de op dit ogenblik geldende versie inclusief wijzigingen resp. Supplementen in § 9 Betaling zijn van toepassing.


§ 14 Bestelling, overeenkomst

1. De weergave van de producten in de webshop shop.bp-online.com vormt geen juridisch bindend aanbod.

2. U hebt de mogelijkheid om producten op de eerdergenoemde website uit te kiezen en te bestellen. Hiertoe kiest u de producten in de gewenste kleur, maat en hoeveelheid en klikt u op de button 'In de winkelwagen'. Andere producten worden op dezelfde wijze gekozen. De actuele inhoud van uw winkelwagen, de prijs per stuk, het totaalbedrag en de verzendkosten worden zichtbaar na aanklikken van de button 'Naar de winkelwagen'. Vervolgens klikt u op de button 'Naar de kassa'.

3. Om in de dealer-webshop op shop.bp-online.com een bestelling te kunnen plaatsen, hebt u een account nodig. Voorwaarde hiervoor is dat u als verkooppartner van BP een zakelijke relatie met BP onderhoudt.

4. Zolang u uw bestelling nog niet hebt afgerond, kunt u uw gegevens en de inhoud van uw winkelwagen controleren en wijzigen door het aanklikken van de buttons 'terug' en 'verder'.

5. Voordat uw bestelling wordt afgerond, ziet u een overzicht van alle producten in uw winkelwagen en de onderstaande informatie. Ook nu kunt u uw gegevens en uw keus nog wijzigen:

  • naam, leveradres, factuuradres
  • links naar deze algemene voorwaarden en naar de informatie over herroeping met het verzoek om te bevestigen dat u deze hebt gelezen en met de inhoud ervan akkoord gaat
  • productkenmerken
  • bestelde aantal, prijs per stuk en totaalbedrag

6. Hieronder vindt u de button 'Bestelling plaatsen'. Door het aanklikken van deze button plaatst u een bindende bestelling van de producten in de winkelwagen voor het aangegeven totaalbedrag. Hiermee doet u een bindend aanbod tot het sluiten van een koopovereenkomst.

7. Na het verzenden van uw bestelling ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging op het door u opgegeven e-mailadres. De ontvangstbevestiging bevat de details van uw bestelling, de informatie over herroeping en deze algemene voorwaarden. Deze ontvangstbevestiging vormt nog geen koopovereenkomst, maar dient er enkel toe u te informeren dat BP uw bestelling heeft ontvangen.

8. De weergave van de producten in de webshop vormt geen juridisch bindend aanbod, maar een vrijblijvende online-catalogus. Door het aanklikken van de button 'Bestelling plaatsen' plaatst u een bindende bestelling van de producten in de winkelwagen. De ontvangstbevestiging, die meteen na het plaatsen van de bestelling wordt verzonden, vormt nog geen koopovereenkomst. Een koopovereenkomst komt tot stand door het toezenden van een opdrachtbevestiging per e-mail of door het verzenden van de producten binnen twee dagen.


§ 15 Beschikbaarheid en levering

1. Indien een artikel niet meer beschikbaar is, zullen wij uw bestelling niet aanvaarden. Ingeval wij uw bestelling al hebben aanvaard, zijn wij gerechtigd om de overeenkomst te ontbinden. In beide gevallen wordt u direct per e-mail geïnformeerd en reeds verrichte betalingen worden per omgaande aan u terugbetaald.

2. Bij elk artikel staat de levertijd aangegeven.

3. BP reserveert geen producten tot de betaling is ontvangen.


§ 16 Kosten van retourneren

De overeengekomen voorwaarden voor retouren zijn van toepassing. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Updated on 19.12.2019